Interpretation

Interpretation is een van oorsprong Amerikaanse methode om de essentie van gebieden of objecten te bepalen, om die vervolgens te vertalen naar de belevingswereld van de bezoeker.

De essentie is de basis waaraan alles in een gebied is gerelateerd. Het laat de samenhang zien tussen de losse en schijnbaar op zichzelf staande highlights.
Oebele heeft gebiedsanalyses gemaakt voor o.a. Boswachterij Hooghalen / Kamp Westerbork, Sleenerzand, Toegangspoort Havelterberg, Nationaal Park Drentsche Aa, Hunzevallei, de gemeente Coevorden, Noardwest Fryslan, Zuidwest Drenthe en de Drentse Hooglanden. Verder vertaald de Verbeelder de essentie ook in beelden, via zijn fotografie voor regio’s.

Gebiedsrechercheur

Bij gebieden ga ik als een rechercheur te werk. Ik ga op zoek naar de essentie, de verdachte, van het gebied. Hiervoor spreek ik met ooggetuigen die vaak wel een glimp hebben opgevangen. Na grondig veld en literatuur onderzoek en met de hulp van de getuigen probeer ik een zo duidelijk mogelijk beeld te schetsen van de verdachte. Die krijgt een naam en een gezicht. En met het inschakelen van deskundigen wordt tenslotte onomstotelijk bewezen dat de beschreven verdachte ook inderdaad de essentie is van het gebied.

Voor wie?

Als mensen hun omgeving beter begrijpen, gaan ze het meer waarderen. En als ze het meer waarderen gaan ze er voorzichtiger mee om, blijven ze langer, kunnen het verhaal aan anderen vertellen en is die omgeving nooit meer dezelfde. Via interpretation heb je een rijkere ervaring gekregen die je anders niet zou hebben gehad.

Member of the National Association for Interpretation (NAI) USA.
Member of Interpret Europe.


View █×ebele Gjaltema's profile on LinkedIn